Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ آئین نکوداشت مرحوم ایرج افشار عصر امروز 19 اسفندماه با حضور محمود نیلی، رئیس دانشگاه تهران، سیدمحمدکاظم بجنوردی رئیس دایرةالمعارف بزرگ اسلامی، نیکنام حسین‌پور، سرپرست خانه کتاب، حجت الاسلام محمود دعایی، مدیرعامل مؤسسه اطلاعات، اساتید دانشگاه‌ها به ویژه محمدرضا شفیعی کدکنی، اکبر ایرانی، مدیر مؤسسه میراث مکتوب و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران برگزار شد.
حجت‌الاسلام والمسلمین رسول جعفریان، رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران در این آئین گفت: افشار از سال 1343 تا 1357 ریاست کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران را برعهده داشت و مهمترین تحول در آن دوره، همین ساختمانی است که امروز به عنوان کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران می‌بینیم و چنان زحمتی کشید که هیچ احساس کهنگی در این بنا نمی‌بینیم، با وجود اینکه حدود 40 سال از ساخت آن می‌گذرد و بایستی یادی از استاد مشکات هم بکنیم که اولین بار نسخ خطی خود را به این کتابخانه اهدا کردند و هسته اولیه کتابخانه مرکزی را بنا گذاشتند.


وی افزود: این کتابخانه به عنوان مهمترین کتابخانه کشور بود، اما پس از تأسیس کتابخانه ملی، تحت الشعاع آن قرار گرفت و نسبت به آن بی‌توجهی‌هایی را شاهد بودیم و در حال حاضر در نقطه‌ای هستیم که چرخه فعالیت این کتابخانه نیازمند توجه مردم و مسئولان است.
جعفریان ادامه داد: ما کتابخانه کم نداریم و مشکل ما مدیریت کتابخانه است و نگاه بسته‌ای که نسبت به مدیریت کتابخانه وجود دارد. همچنین مجموعه‌های باارزشی داریم و بسیاری از نسخ فهرست نشده و یا در دسترس قرار نگرفته‌اند؛ از این رو برای ارائه آنها تلاش می‌کنیم. ما که قصد کشورگشایی نداریم اما دوست داریم، سهم هر چند اندکی در زمینه فرهنگ داشته باشیم و استاد ایرج افشار در این زمینه نقش محوری داشت.
وی تصریح کرد: ما کتابخانه‌های خوبی داریم و باید مدیریت آن را اصلاح کنیم و در این زمینه نیازمند کار نو در حوزه کتابداری هستیم. در حال حاضر تکنولوژی پیشرفت بسیاری داشته و کتابداری نیز از این امر بی‌بهره نبوده است، تکنولوژی در ذهن و آگاهی ما رسوخ کرده و اکنون فناوری جدیدی ذهن و آگاهی را تحت تأثیر قرار داده است و بخش مهمی از این آگاهی مربوط به کتابخانه‌ها است که آنها نیز در حال تبدیل شدن به موزه هستند؛ از این رو باید از این تکنولوژی در مدیریت و کتابداری بهره گرفت.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران ادامه داد: دلخوش کردن به شورای عالی فضای مجازی اشتباه است و به نظر می‌رسد آنها در رابطه با کتاب در فضای مجازی مسئولیتی ندارند، در کشور ما هیچ نهادی متکفل حوزه فضای مجازی در زمینه کتاب نیست که به صورت متمرکز بر آن نظارت کند، در حال حاضر 60 هزار عنوان در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران وجود دارد و بیشتر مربوط به نسخه‌های نادر است و در کتاب‌خانه‌های دیگر هم نظیر آنها را نداریم و متأسفانه این نسخه‌ها دیجیتالیزه هم نشده‌اند و دانشگاه تهران با توجه به موقعیتی که دارد باید به این موضوع بیش از پیش توجه کند.
وی در ادامه بیان کرد: هیچ دانشگاهی به اندازه دانشگاه تهران در زمینه خرید دیتا و اطلاعات مقاله‌ها هزینه نمی‌کند و در حال حاضر بیش از 8 میلیارد تومان برای خرید اطلاعات و مقاله صرف می‌شود.
حجت الاسلام والمسلمین سیدمصطفی محقق داماد، رئیس تولیت موقوفات افشار در ادامه این مراسم به ابعاد شخصیتی ایرج افشار اشاره کرد و گفت: ایرج ابعاد گوناگون دارد و امروز باید از ابعاد دیگری درباره وی سخن گفت، ایرج افشار کارهای بسیاری کرد و افراد نسبت به هنگامه‌ای که آفرید، انگشت حیرت به دهان دارند که یک تنه این همه کار کرده است. از همه بزرگتر و درشت‌تر این است که اولاً کتاب‌شناس و نسخه‌شناس و کتابدار است و اگر بخواهیم او را در این زمینه تحلیل کنیم، باید با محمدبن اسحاق ابن ندیم مقایسه کنیم. ابن ندیم کتاب الفهرست را نسبت به کتاب‌های تا زمان خود، نوشته و یک کاتالوگر تنها نیست و می‌توان او را دایرةالمعارف‌نویس نامید و فقط نام کتاب را معرفی نکرده، بلکه زندگی مؤلف و خلاصه کتاب را نیز بیان کرده است.


وی افزود: ابن ندیم در این کتاب، تقسیم‌بندی جالبی از علوم زمان خود در سال 377 هجری قمری انجام داده و کتاب‌ها را به کتب مقدس ادیان، نحو و لغت، تاریخ، شعر و شاعران، علوم کلام، فقه و احادیث، فلسفه، علوم قدیم، افسانه، سحر و جادو، مذاهب و ادیان غیرالهی و کیمیا تقسیم کرده است.
محقق داماد ادامه داد: اگر بخواهیم شخصیت‌های دیگری را در زمینه فهرست‌نویسی عنوان کنیم، افراد دیگری نظیر استاد عبدالله انوار و عبدالحسین حائری نیز وجود دارند که فهرست‌نویس نسخ خطی هستند، اما در میان آنها دو ستاره بزرگ به نام محمدتقی دانش‌پژوه و ایرج افشار کارهای اولیه خود را از کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران آغاز کردند.
وی بعد دیگر شخصیت استاد ایرج افشار را بعد ایران‌شناسی وی عنوان کرد و گفت: ایران‌شناسی یک علم است و ظاهراً اول بار غربی‌ها این رشته را به وجود آوردند و به نظر می‌رسد به هر قصد و انگیزه‌ای این کار را انجام دادند، این دانش را به وجود آوردند و ارنست امیل هرتسفلد برای اولین بار درباره تخت جمشید تحقیق کرده است.
رئیس تولیت موقوفات افشار در ادامه گفت: ایرج افشار، ایران‌شناسی را بومی کرد و ایران‌شناسی حتی با روش و متد غربی نیز جای قدردانی دارد. وقف‌نامه‌هایی که از سوی پدر مرحوم افشار نوشته شده، یقیناً با نظر ایرج افشار بوده است؛ چرا که توجه جدی به ایران و ایران‌شناسی داشته است. چه کسی خانه خود را وقف کسانی می‌کند که حتی در خارج از کشور به ایران‌شناسی پرداخته‌اند، افرادی چون کمال عینی، پروفسور فراگنر و ... .


وی ادامه داد: برخی از ایران‌شناسان فقط محقق‌اند و در اعماق خود علاقه و عشق کمتری به ایران دارند، اما نوادری از آنها هستند که در کنار دانش، عشق به ایران خمیره جانشان می‌شود، نظیر ریچارد فرای که وصیت کرده بود پیکرش در شهر اصفهان و در کنار زاینده‌رود به خاک سپرده شود و بسیاری را دیده‌ام که هیچ نگران حقوق ملت ایران نیستند، اما کسانی هم هستند که نگران حقوق ملت ایران، آبروی ملت ایران و تحکیم وحدت ملی ایران هستند و این چنین کسانی ایران‌دوست هستند و من ایرج افشار را چنین فردی یافتم. افشار، ایران گرد بود و با پای پیاده همراه با کسانی چون زریاب خویی، شفیعی کدکنی و ... روستا به روستا را دیده بودند. از این رو در بنیاد افشار تصمیم گرفتیم کتابچه سفرنامه‌ای که دارند را گسترش دهیم و یادداشت‌های منتشر نشده وی را به عنوان جلد دوم این اثر منتشر کنیم.
وی در پایان یادآور شد: ناسپاسی است اگر نامی از منوچهر ستوده نبریم که کتاب از «آستارا تا استارباد» را نوشته و با پای پیاده شمال ایران را طی کرده و به آداب و رسوم و اخلاق این منطقه پرداخته است.

در حال تکمیل...

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۶۲۵۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۸ پروژه نیمه‌کاره حوزه کتابخانه‌های عمومی در مازندران

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی مازندران از ۲۸ پروژه نیمه‌کاره در حوزه کتابخانه‌های عمومی این استان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از مازندران، سکینه خاتون‌مهدیان، در اولین جلسه انجمن کتابخانه‌های عمومی آمل واقع در سالن شهیدان عباس‌زاده این شهرستان با بیان اینکه از ۱۲ میلیون عضویت در کتابخانه‌های عمومی کشور، سه میلیون و ۸۰۰ عضو شامل مازندران هستند، اظهار کرد: از ۱۲۴ باب کتابخانه در این استان شش باب سال گذشته اضافه شد.

وی با بیان اینکه دو باب مشارکتی واقع در زندان و مستقل شباهنگ آمل به بهره‌برداری رسید، افزود: در آمل کتابخانه‌های داریم که پاسخگوی نیاز مردم این شهر نیستند، متقاضیان این شهر با ورود به کتابخانه با نبود فضا و صندلی مواجه می‌شوند.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی مازندران با تاکید بر اینکه این حجم از حضور در کتابخانه‌ها به اطمینان خانواده‌ها نسبت به فضای امن کتابخانه برمی‌گردد، اظهار داشت: با وجود چنین استقبالی باید بیشتر در این حوزه کار کرد.

مهدیان با بیان اینکه سه کتابخانه جوابگوی شهرستان آمل را نمی‌دهد و ساخت کتابخانه مرکزی بهترین راهکار است، گفت: باید در سال‌جاری و طی سفر رئیس‌جمهور به این استان، استارت کار ساخت کتابخانه مرکزی این شهرستان زده شود و با کمک و ظرفیت خیرین به ساخت کتابخانه بپردازیم.

وی از ۲۸ پروژه نیمه‌کاره در مازندران خبر داد و مطرح کرد: استان آمادگی ساخت کتابخانه مرکزی آمل را در صورت فراهم شدن زمین جهت ساخت با آخرین تجهیزات و امکانات دارد.

چشم‌انتظاری ۵۰ ساله آملی از بهره‌مندی کتابخانه مرکزی

یوسف لاطف رئیس اداره کتابخانه‌های عمومی آمل نیز در این نشست با اشاره به فعالیت شش کتابخانه نهادی در این شهرستان گفت: آمل از یک کتابخانه روستایی و دو کتابخانه مشارکتی زندان بند مردان و زنان و کتابخانه مستقل شباهنگ و ۱۰ کتابخانه برخوردار است.

وی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۲ با افزایش چهاردرصدی نسبت به سال ۱۴۰۱، شاهد عضویت هفت هزار و ۱۶۹ هزار نفر در کتابخانه‌ها بوده‌ایم، افزود: تمام تلاش و هدف این نهاد در سال‌جاری رساندن به ۹ هزار عضویت است.

رئیس کتابخانه‌های عمومی آمل با اشاره به اینکه در امر امانت با ۷۴ هزار و ۷۷۷ جلد به رشد ۱۰ درصدی رسیدیم و در سال‌جاری هدف ارائه ۹۰ هزار جلد کتاب است، تصریح کرد: در مجموع ۱۰۷ هزار و ۲۳۹ منبع کتاب داریم که این تعداد دو سال گذشته ۱۰۲ هزار و ۱۷۶ جلد بود و هدفمان در سال‌جاری، تعداد ۱۱۵ هزار جلد است.

لاطف عنوان کرد: در اجرای تأمین نیم درصدی شهرداری، هدف اول یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان و در هدف دوم دو میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان و نهایی به چهار میلیارد و ۵۶۰ میلیون تومان خواهد بود.

وی با اشاره به اجرای ۷۴۱ برنامه در سال گذشته اظهار داشت: بارها برای ساخت کتابخانه مرکزی جلسات برگزار شد و حتی دو تا زمین در این شهرستان مطرح شد که اولی واقع بلوار بسیج بود، اما به دلیل کمبود زمین در کمیسیون ۵ مورد توجه قرار نگرفت، در ادامه زمین دوم بلوار ولایت، روبه‌روی قجرمحله معرفی شد که به دلیل مسائل زمین در امر معارضه به بن‌بست خوردیم.

این مسئول با تاکید بر اینکه برای بهره‌مندی از یک کتابخانه مرکزی نیم قرن است که درگیر هستیم، اظهار داشت: با توجه به تعداد عضویت و متقاضیان، کتابخانه عمومی فعلی جوابگوی مردم این شهرستان نیست.

وی با اشاره به حضور اعضای مجمع خیران و ظرفیت آنها از مساعدت ۵۰ میلیون تومانی این مجمع نسبت به کتابخانه عمومی شهرستان در سال گذشته خبر داد.

کد خبر 751327

دیگر خبرها

  • روستاهای حاشیه «دز» نگران نباشند؛ شرایط تحت کنترل است
  • جای یک کتابخانه مرکزی در شهر عالم‌پرور آمل خالی است
  • کتابخانه‌ای به وسعت ایران
  • برگزاری تمرین تخلیه اضطراری نمایشگاه کتاب در مصلی تهران
  • برنامه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در نمایشگاه تشریح شد
  • برگزاری تمرین تخلیه اضطراری در محل برگزاری نمایشگاه کتاب
  • برپایی «گعده امین» در نمایشگاه کتاب تهران/ یک پلتفرم کتابی در راه است
  • ۲۸ پروژه نیمه‌کاره حوزه کتابخانه‌های عمومی در مازندران
  • سازمان اسناد ملی ایران به کتابخانه‌های آذربایجان‌غربی کتاب هدیه کرد
  • شیوه نامه افزایش حقوق و دستمزد سال ۱۴۰۳ دانشگاه آزاد تشریح شد